Mogymy sie śmioć, że to ślonski szlager, ale łonego na YouTube łobejrzało do dzisioj wiyncy, jak 3,4 miliona ludzi. Mogymy sie śmioć, ale powiydzcie, cy znocie jakoś inkszo zupa, ło ftory śpiywajom piosynki? Jo niy znom.
Ale weznymy sie to po leku. Bierecie sznita, czyli właśnie ta kromka starego, twardego, cyrstwygo chleba, nojlepi żytniego. Krajecie go na drobno kostka i wciepujecie do talyrza, abo do taki wiynkszy asjetki (miseczki). Do tego chleba musi prziś drobno krajany cosnek - srogi zombek. Potym wciepujecie łyżka tustego ze spyrkami (dzisioj smalec, downi łój), dodowocie sól i wszysko zalywocie gorckym gorki, uwarzony wody. Chlyb wartko sie łozmocy, a tuste łozpuści, toz niy cekomy, ino drapko jymy.
Fest to jest dobre i to niy ino we smaku. Dyć wodzionka to samo zdrowie. Cosnek to taki naturalny antybiotyk, ftory zabijo bacile, czyli zarazki i rychtuje łodporność. Bez to dobrze jeść wodzionka teroz, kej na dworze coroz zimni i wartko idzie chycić ryma, abo jake jesce gorsze choróbsko. Bajtlom tyz łod casu do casu dowejcie wodzionka, to niyskorzi niy bydziecie musieli łazic ś niymi po dochtorach. Skiz tego cosku mogom ji niy chcieć za fest, ale możecie łobiecać jym, co jak zjedzom, to dostanom maszkyty.
I jesce musicie wiedzieć dwie rzecy. Piyrszo: wodzionka, to skarb i tajla kultury. Skuli tego juz downo znodła sie na Liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. I drugo rzec: jak wybiyrocie sie na zolyty, planujecie romantyczny wiecór, abo po prostu idziecie do ludzi, to sie wodzionki niy chytejcie. Wiadomo: cosnek.
Komentarze