Zamknij

Mini serniczki z bezową chmurką

Aleksandra Giczewska + 19:08, 25.04.2025 Aktualizacja: 19:09, 25.04.2025
Skomentuj Łatwo się skusić! Łatwo się skusić!

Są takie desery, które od razu poprawiają humor – te mini serniczki to właśnie ten przypadek. Idealne, kiedy chcesz coś słodkiego, ale nie masz ochoty piec całej blachy ciasta.

Robi się je w aluminiowych foremkach na babeczki, więc od razu wyglądają efektownie, a do tego łatwo je spakować, zabrać do pracy, albo po prostu zjeść w drodze z kuchni do kanapy. Czekoladowy spód, delikatny sernik i na górze delikatna, lekko chrupiąca pianka. 

Lista zakupów:

Spód:

ok. 150 g ciemnych czekoladowych herbatników

60 g roztopionego masła

Masa serowa:

500 g gotowego twarogu sernikowego (z wiaderka, dobrej jakości)

3 jajka

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Pianka:

2 białka

2 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz na drobno (najlepiej w blenderze lub ręcznie w woreczku) i wymieszaj z roztopionym masłem – masa ma przypominać mokry piasek. Foremki na babeczki (koniecznie aluminiowe – takich używamy do pieczenia!) wyłóż łyżką masy, dociśnij do dna i lekko po bokach. Wstaw na 10 minut do lodówki. W międzyczasie zmiksuj twaróg z cukrem, jajkami i wanilią – tylko do połączenia, nie napowietrzaj zbyt mocno. Napełnij foremki do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30–35 minut. W tym czasie ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną, jeszcze chwilę ubijając aż masa będzie gładka i lśniąca. Po 20 minutach wyjmij serniczki, nałóż na każdy porcję piany i zapiecz jeszcze 10 minut – aż wierzch się lekko zarumieni. Przestudź i schłodź w lodówce.

Wskazówki:

Używaj tylko aluminiowych foremek – silikonowe mogą nie dać odpowiedniego efektu przy piance, a papierowe się rozmiękczą.

Pianka na górze tworzy efekt „bezy", więc warto ją dobrze ubić, ale nie za długo po dodaniu cukru, żeby się nie rozwarstwiła.

Możesz dodać do spodu szczyptę soli – podbije smak czekoladowych herbatników.

Więcej wskazówek oraz prostych, szybkich i tanich przepisów znajdziecie na moim profilu w serwisie Instagram: @olkafasolkaa i Facebook: @olkafasolkagotuje.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%