Zamknij

Fajitas z kurczakiem – kolorowe danie prosto z patelni

Aleksandra Giczewska 09:49, 19.10.2025 Aktualizacja: 12:10, 19.10.2025
Skomentuj Fajitas to klasyka kuchni meksykańskiej Fajitas to klasyka kuchni meksykańskiej

To będzie coś pysznego! Kolorowe, egzotyczne, aromatyczne danie na jesienną aurę będzie jak znalazł na naszych stołach.

.Fajitas to klasyka kuchni meksykańskiej — aromatyczne, soczyste kawałki mięsa podawane z warzywami i zawijane w ciepłe tortille. To danie ma wszystko: prostotę, szybkość i efekt „wow" na stole. Idealne na weekendowy obiad lub kolację w gronie znajomych — każdy może sam skomponować swoją porcję!

Lista zakupów:

Na farsz:

2 piersi z kurczaka

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki ostrej papryki lub chili

½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

sól i świeżo mielony pieprz

sok z ½ limonki

Do podania:

placki tortilli pszenne lub kukurydziane

guacamole lub pokrojone awokado

kwaśna śmietana lub jogurt naturalny

świeża kolendra lub natka pietruszki

opcjonalnie: tarty ser, pomidory lub salsa

Przygotowanie

Kurczaka pokrój w cienkie paski i przełóż do miski. Dodaj oliwę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, sól, pieprz i sok z limonki. Wymieszaj dokładnie, by mięso pokryło się marynatą, i odstaw na 15–30 minut (jeśli masz czas, dłużej — będzie jeszcze bardziej aromatyczne). W międzyczasie pokrój papryki i cebulę w paski. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć kurczaka. Smaż na dużym ogniu, aż kawałki się zarumienią. Dodaj paprykę i cebulę, smaż jeszcze kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale zachowają jędrność. Podgrzej tortille na suchej patelni lub w piekarniku. Na każdej rozłóż porcję kurczaka z warzywami, dodaj ulubione dodatki – łyżkę guacamole, odrobinę śmietany, świeże zioła – i zawiń w rulon lub złóż na pół.

Wskazówki

Kurczaka możesz zastąpić wołowiną, krewetkami lub tofu – zasada przygotowania pozostaje ta sama.

Jeśli chcesz uzyskać bardziej dymny smak, dodaj do marynaty odrobinę wędzonej papryki lub kilka kropel sosu barbecue.

Fajitas najlepiej smakują od razu po przygotowaniu – podaj wszystko w miseczkach i pozwól każdemu złożyć własną porcję przy stole.

Do picia idealnie pasuje domowa lemoniada lub orzeźwiająca woda z limonką i miętą.

 

(Aleksandra Giczewska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%